vrijdag 9 september 2022

Voorbij de cognitieve dissonantie


Het kon zomaar gebeuren in de krant: een pagina met de kop “Schiphol weer in de lift” boven een monter verslag over weer toenemende aantallen vliegbewegingen en groeiende inkomsten. Schiphol komt de coronacrisis te boven! En op de volgende pagina een verhaal over de kwalijke bijdrage van vliegen aan de CO2-uitstoot en de noodzaak om vliegbewegingen in te perken voor het behalen van de klimaatafspraken.

Elk van de twee pagina’s had zijn eigen, goed te volgen logica, met zijn eigen wenselijke uitkomst. Maar die wenselijke uitkomsten waren wel compleet tegengesteld aan elkaar. De twee logica’s volkomen los van elkaar gepresenteerd te zien worden had iets vervreemdends. In welke wereld leef ik nu eigenlijk? En in wat voor wereld leeft de krant? Hoe rijmen die journalisten die boodschappen met elkaar? Ik ben toch niet gek? En zij toch ook niet?

Inderdaad, ze bleken niet gek. Met ingang van vorige week heeft Trouw de redacties Economie en Natuur/Duurzaamheid samengevoegd tot de redactie Duurzaamheid en Economie. Hoofdredacteur Cees van der Laan daarover: “Je ziet bij alle grote economische onderwerpen dat er een duurzaamheidsvraagstuk speelt”. De scheiding tussen duurzaamheid en economie heeft iets geforceerds gekregen. “Samenvoegen is logisch omdat er zoveel raakvlakken zijn.” 

Toch zal mijn cognitieve dissonantie niet op slag verdwijnen. Op verjaardagen en andere sociale aangelegenheden is er een grens aan wat je kunt aankaarten aan klimaatproblematiek zonder jezelf sociaal compleet te isoleren. Maar van een krant mag je inderdaad meer verwachten dan beleefdheid en sociale prudentie, want die lees je niet alleen voor je geruststelling. Een goede krant neemt diepere zorgen serieus. Alle lof voor Trouw!


Wil je commentaar geven of zien: klik op Voorbij de cognitieve dissonantie en scrol naar beneden door.

5 opmerkingen:

  1. Dat ligt toch echt aan wat je zegt, verwacht ik.... Maar als mensen je isoleren omdat je verstandige dingen zegt, dan zegt dat meer over die mensen dan over jou! En er zijn ook mensen die zo sociaal zijn, dat ze altijd in gesprek blijven - veel beter gezelschap. Niels van der Stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goeie morgen, Naud.
    Je hebt helemaal gelijk (zoals meestal;). Mijn vraag luidt: zijn verjaardagen etc. kortom de juiste plaats om over zulke twijfelloos enorm belangrijke thema's te praten...?
    Moet je niet, juist daar, even vergeten, welk partijboek jouw tegenover heeft? Wat zou Levinas zeggen ?...
    HG, Victor

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, op sommige momenten moet je er inderdaad niet over beginnen. Maar dat maakt de cognitieve dissonantie niet kleiner!

      Verwijderen
  3. Ja, ik heb ook last van de klimaatdilemma's. Ik rijd geen auto meer (mijn vriend nog wel, maar zal geen nieuwe meer aanschaffen), trein en ns-fiets brengen je overal heen. Vliegen is al jaren taboe voor ons. Steeds minder vlees eten, veel in de buurtmoestuin werken (heeeerlijk). Enfin, ik heb (inderdaad) makkelijk praten. Maar toch. En ik denk ook dat we nog wat gaan meemaken. We hebben in de jaren achter ons in een sprookje geleefd! Groet,Mechtild.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Al Gore noemde het niet voor niets "an inconvenient truth". René Daalmans.

    BeantwoordenVerwijderen