Hier verscheen ineens een tegenvoorbeeld. Want de vlaai mag ongezond zijn, hij biedt in zijn beschermde variant wel waar het bij zoveel producten aan ontbreekt: ambachtelijkheid, trots en liefde voor het vak. In de krant vertelde een meester bakker hoe klanten soms hun eigen vlaaivulling meebrachten naar de bakker, gemaakt van gekookt en gebonden fruit. “Elk pannetje kreeg een naamplaatje en ging schoon en gewassen terug naar de eigenaar”, samen met de van de vulling gemaakte vlaai. De tijden waarin dat zo ging zijn weliswaar voorbij, maar de zorg voor de receptuur van het deeg, de vulling, het bakken en “het afmaken” zijn nog springlevend. De winstmarges zullen niet hoog zijn, maar het is duidelijk: deze bakker/manager krijgt er iets anders voor terug.
Emmanuel Levinas, Schaamte en verandering, denkschaamte, lekker werken, organisatieverandering, communicatie, illusies, Joodse traditie, beelden, maakbaarheid, totalitarisme, geweld, management, vakmanschap, reflectie, de ander, pluraliteit
Ik heb 20 jaar in Venlo gewerkt en bijna iedere dag was er wel iemand jarig en het gebruik was natuurlijk vla, zoals het daar genoemd werd. Wij maakten met ruim 1000 werknemers gebruik van drie bakkers die rond koffietijd voorreden om de vla’s te brengen. De diversiteit aan vullingen, opmaak, bodems was ongekend en vaak ongelofelijk lekker. Zo heb ik ze hier in het Gooi- en Eemland nooit meer gevonden. Dus echt streekgebonden.
BeantwoordenVerwijderen