woensdag 12 januari 2022

Ook hygge kent zijn grenzen


De verleiding ken ik wel. Van een gemoedelijk leven in een overzichtelijke bubbel, waar mensen over het algemeen vriendelijk zijn voor elkaar en de grote wereldproblemen ver weg. Het belang daarvan wordt weleens onderschat in een globaliserende wereld waarin een kosmopolitisch uitzwerven over de aardbol als hoogste goed wordt gezien. Laat de gezellige naar-binnen-gekeerdheid dan maar wat chauvinistisch zijn, dat heeft niet te versmaden aangename kanten.

Maar de Denen gaan daarin nu te ver. Als je omwille van de gemoedelijke sfeer in huis en op straat – ‘hygge’ in het Deens – Syrische vluchtelingen terugstuurt naar Damascus, met een reëel risico op arrestatie en marteling, dan ligt de balans verkeerd. En dat is wat er momenteel in Denemarken gebeurt met Syrische vluchtelingen die ze in 2015 hebben opgenomen.

De Deense regering streeft sinds 2016 expliciet naar ‘nul asielzoekers’. In dat kader besloot Denemarken in 2019 dat Damascus en omstreken als veilig gebied kan worden beschouwd. De verblijfsvergunningen van ongeveer 1250 Syriërs die uit dat gebied komen worden daarom opnieuw beoordeeld. Dit ondanks rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch, die stellen dat tientallen vluchtelingen die terugkeerden naar Syrisch regeringsgebied onmiddellijk werden opgepakt en gemarteld. Bij sommigen met de dood tot gevolg.

Ik ben niet voor het onbeperkt toelaten van asielzoekers; het mensenrechtendiscours kent wat mij betreft zijn grenzen. Maar dat geldt ook voor het gezelligheidsbeleid à la Denemarken, ook al maakt dat onder de noemer van hygge – te vertalen als sfeer, gezelligheid, comfort en warmte – kans op erkenning als Unesco immaterieel erfgoed.

Zie ook Met universele waarden kom je niet ver

Wil je commentaar geven of zien: klik op Ook hygge kent zijn grenzen en scrol naar beneden door.

2 opmerkingen:

  1. Tom van 't Einde (@tomvanteinde) hebben op 9:47 a.m. on ma, jan. 10, 2022 getweet:
    “We zijn naïef geweest. Migranten uit landen rond de Middellandse zee zijn een bedreiging voor onze cultuur en democratie.” Niet de woorden van een rechtse populist maar van de linkse Deense minister Mattias Tesfaye. Hele interview hier: https://t.co/OZkPUe6JK8 @EenVandaag https://t.co/ntgj6vHe4C
    (https://twitter.com/tomvanteinde/status/1480461297254912000?t=3gLQHS1ivz10XbJIft_zCA&s=03). Groet, Joyce

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind Denemarken buitengewoon eng geworden inzake opvattingen mbt immigratie. Heel griezelig. De nieuwe Duitse regering daarentegen heeft een totaal andere koers gekozen. Help de nieuwe immigranten snel integreren en zet ze in op de arbeidsmarkt. Ik denk dat wij in Nederland ook die kant op moeten. Wij hebben die mensen heel hard nodig! Overal is s personeelstekort en men heeft onvoldoende rekening gehouden met de vergrijzing. Iets wat toch zeer voorspelbaar was en is…. Groet, Joke Moëd

    BeantwoordenVerwijderen