dinsdag 6 april 2021

Pragmatisch omgaan met Rutte

Rutte heeft gelogen, daar ben ik wel van overtuigd. Maar of hij door kan mag van mij op puur pragmatische gronden bepaald worden. Als er op de terreinen van een meer beschermende overheid, klimaat en Europa nu wél voortgang kan worden geboekt met Rutte, dan moet het maar op die manier.

Tot nu toe schoot het op die punten niet op met Rutte omdat hij nooit gehoord had van toeslagenonrecht, klimaaturgentie en de noodzaak van een sterk Europa. En als hij er wel van gehoord had wist hij niet meer dàt hij het gehoord had. Dat kan nu anders zijn. En met zo’n sterke VVD zou een enigszins bekeerde liberale leider wel eens de enige manier kunnen zijn om te doen wat nodig is.

Hoe je het ook bekijkt, Rutte wordt door de Omtzigtaffaire gedwongen tot beter en kritischer denken. Dat is pure winst, want zoals schrijver van het Maand van de Filosofie essay Eva Meijer zegt: denken is iets griezeligs. Zeker in kringen van de VVD waar men onwelgevallige delen van de werkelijkheid liever buiten beschouwing laat om niet uit de comfortzone te vallen. 

Er wacht Rutte een schone taak!

Zie ook Vijftig jaar achterop en Herhaling van zetten

Wil je commentaar geven of zien: klik op Pragmatisch omgaan met Rutte en scrol naar beneden door.

4 opmerkingen:

  1. jazeker, zijn stijl van regeren is velen niet meer welgevallig, maar waarom hebben ze dat dan niet in het stemgedrag laten zien? Liegen in de vorm van een zgn. white lie, wordt uin diverse tractaten besproken in onze Talmoed en zelfs geadviseerd om de boel bij elkaar te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank voor je blog, Naud, hetgeen nog een ander perspectief toont hoe het gedrag van Rutte te interpreteren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kun je integriteit van een leider verwachten in een wereld waarin dat utopie is ? We zouden elkaar kunnen helpen groeien naar meer integriteit door niet alles te willen vermarkten en de tegenstellingen niet voortdurend op de spits te willen drijven. Het wereldje van de partijpolitiek heeft nog een weg te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen