vrijdag 10 september 2021

Hoge Feestdagen 5782/2021


De Hoge Feestdagen zoals gebruikelijk in sjoel: een gedruis van vriendelijk rumoer, mensen die in- en uitlopen, elkaar begroeten, sjmoezen. Gecombineerd met een continue stroom van gebeden en gezangen, af en toe onderbroken door momenten van intense stilte en concentratie.

Maar dit jaar is het anders. In verband met corona functioneert de ‘Jodenkerk’ als iedere andere kerk. De bedoeling is dat we op tijd binnen zijn, en dat er niet rondgelopen wordt. We mogen geen handen schudden, niet meezingen en niet napraten in sjoel. En hoe dan ook, er zijn minder mensen, al ziet de sjoel er best goed gevuld uit.

Wat overblijft zijn vooral de plechtige momenten, gezangen en gebeden. Je kunt zeggen: dat is toch waar je voor komt. Nou, dat is dus maar gedeeltelijk waar. Ik hoop daarom van harte dat het niet té onbeweeglijk en plechtstatig wordt.

Een goed en zoet Joods nieuwjaar gewenst!

Zie ook Kol Nidrei en andere illusies

2 opmerkingen:

  1. Orde nastreven heeft inderdaad ook iets gewelddadigs in zich.
    Tegelijk verdraagt wellicht niet iedereen even goed dat de onrust van buiten gewoon binnenin verder gaat.

    Sjanna Tova !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zie je niet toch ook vernieuwing? Het lijkt gebruikelijk geworden dat wie een mitswe krijgt via de ZOOM ook iets mag zeggen. En ook iets wat tevoren is voorbereid. Met Rosj haSjana vroeg Daniel de Swaan live in sjoel of hij iets mocht zeggen. Dat mocht en dat deed hij. Dat was mijns inziens nieuw.

    BeantwoordenVerwijderen