dinsdag 28 december 2021

Een knap staaltje samenzweren


Voor een complot is het wel heel knap uitgewerkt wat er nu gebeurt. De coronamoeheid heeft over de hele wereld al grote hoogtes bereikt, en dan laten de listige samenzweerders plotseling een nieuwe variant opduiken in Zuid-Afrika, de omikron. 

Ze zetten één kenmerk daarvan al direct stevig aan: de grote besmettelijkheid, groter dan welke andere variant dan ook tot nu toe. Paniek gegarandeerd. Maar de complotberamers bouwen ook een onzekerheid in, namelijk over de ernst van de omikronbesmetting. Ze geven alle onderzoeksinstituten, die van Zuid-Afrika tot en met Amerika, van het RIVM tot en met  de overige Europese gezondheidsinstellingen, de instructie dat ze voorlopig nog niks kunnen zeggen over de ernst. Daardoor blijft de spanning er lekker lang in, de run op vaccins neemt toe, de ontregeling wordt maximaal.

En het werkt! De onderzoeksinstellingen kwijten zich voorbeeldig van hun taak: soms constateren ze ernstige impact, dan lijkt het weer mee te vallen; in ieder geval houden ze ons al weken op professionele wijze in onzekerheid. Dit alles is een weergaloos staaltje organisatiekunst. Van wie ook weer? Ja, Bill Gates, of Hillary Clinton of het pedofielennetwerk.

Het zal duidelijk zijn dat ik die complottheorie niet overtuigend vind. Wel til ik zwaar aan het schaamteloze reilen en zeilen van farmaceutische multinationals als Pfizer en Moderna. Die spinnen voor miljarden garen bij de covid-uitbraken, ook als dat puur natuurlijke uitbraken zijn. Ze laten het armlastige, grootste deel van de wereld aan hun lot over.

Die multinationals hebben daar geen complot voor nodig. De neoliberale spelregels die we met zijn allen hebben opgetuigd en de terughoudendheid van overheden zijn voldoende om dit te faciliteren.

Zie ook Joden zijn geen virussen en virussen zijn geen Joden en Levinas en scepsis

Wil je commentaar geven of zien: klik op Een knap staaltje samenzweren en scrol naar beneden door.

7 opmerkingen:

 1. Mbt je laatste zin.
  Aanrader om te lezen is: Noreena Hertz, de eenzame eeuw. Zij laat ook de vernietigende invloed van het neoliberalisme zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben de farmaceutische industrie zeer dankbaar. De landen onderling laten hier de steken vallen. Groet, Joyce

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Naud,

  Een andere kijk op de terughoudende opstelling van de westerse overheden geeft Willem Schinkel in Pandemocratie. Die terughoudendheid gaat terug op de plot van het kolonialisme waarmee vanuit Europa de buitenwereld wordt benut. Dat plot bestaat en bepaald al generaties de asymmetrie van leven.

  Groet, Jacco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Farma als de nieuw te vereren godheid.
  In sommige Europese landen vragen de diensten die terreurdreiging analyseren de regering te letten op de protestsignalen van de bevolking.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zelf heb ik in de farmaceutische industrie gewerkt. Een vraag die bij me opkomt: wat doe je met de investeerders, zoals pensioenfondsen en beleggende particulieren, die de infrastructuur in farma waar we nu zo blij mee zijn mogelijk hebben gemaakt? Investeringen in farma research kosten veel geld, veel nieuwe medicijnen halen de markt niet. De successen van andere medicijnen, zoals nu tegen Covid, moeten dat goed maken. Relatief doen de 'neoliberale spelregels' het goed, als ik de situatie vergelijk met bij voorbeeld Rusland of China. Wat is ons alternatief? Groet, Michiel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Specifiek voor de coronavaccins hadden overheden best voorwaarden kunnen verbinden aan de steun die ze in het begin verleenden voor de ontwikkeling ervan. Voor overige producten kunnen ze dan hun neoliberale gang gaan, maar dan zou je op een meer gemengd en beter te verdedigen regime uitkomen.

   Verwijderen
  2. Herkenbaar. In grote mate eens. Voor mijn proefschrift heb ik de aanpak in de UK met de NHS onderzocht. Dergelijke onderhandelingen over medicijnen kosten (heel) veel tijd. Die was er nu bij corona niet. Wat je eigenlijk zegt is dat het Rijnlands model niet alleen in het MKB maar ook voor het grootbedrijf bruikbaar is. Dat zou mooi zijn.

   Verwijderen