vrijdag 6 september 2024

Winkelsferen


Bij ons in de stad hebben we vlak bij elkaar een Ekoplaza en een Albert Heijn. Als ik boodschappen haal doe ik meestal beide winkels aan, en het is iedere keer opmerkelijk hoe mijn gemoedstoestand verandert als ik van de ene winkel naar de andere ga. Als ik begin bij Ekoplaza en daarna de AH binnenstap treffen me de drukte en de gejaagde bewegingen in de winkel. Regelmatig maakt een soort hebberigheid zich van mij meester alsof ik, met al die andere shoppers, de prikkeling voel van speciale aanbiedingen, snelle snacks en nieuwe borrelhappen.

Als ik, omgekeerd, begonnen ben bij AH en dan naar Ekoplaza ga, dan treft me een zekere rust, sereniteit bijna. De mensen lijken minder gehaast, de bewegingen zijn wat normaler, en ik mag ook vertragen. Dat heeft een weldadig effect op me, dus ik kan het beste de laatste volgorde aanhouden. 

Wil je commentaar zien of geven: klik op Winkelsferen en scrol naar beneden door.

5 opmerkingen:

  1. Zou dat te maken kunnen hebben, Naud, met de mate waarin het creëren van 'schaarste' het uitgangspunt is bij het productenaanbod in de ene zaak versus de andere ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedoel je dat AH meer schaarste creëert? Ik weet het niet, Ekoplaza heeft lang niet altijd de producten die ik zoek. En wat ze hebben is vaak duurder, terwijl AH een groot en goedkoper aanbod heeft, dus niet bepaald schaars.

      Verwijderen
    2. Waarom zoek je wat je zoekt : niet-opdringerig aanbod aan de ene kant, precies datgene wat je denkt nodig te hebben, zoals vele anderen aan de andere kant ? De illusie van schaarste is in beide zaken aanwezig. Je betaalt, ook voor de gecreëerde rust.

      Verwijderen
  2. Ik ken die ervaring van de Aldi in ons dorp. Als je ook nog zuinig met je middelen wilt omgaan, adviseer ik je alleen naar EkoPlaza ( ik ken het uit Utrecht) en de verleidingen van AH aan je voorbij te laten gaan. Lekker rustig en goedkoop

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herken dat chaotische in de supermark. Ecoplaza in de Scheldestraat is ook nog eens een gore tent. Ik laat dus AH wekelijks thuisbezorgen en doe verder mijn boodschappen bij de specialist in de Maasstraat en vis koop ik op de Albert Cuyp markt. Zo is het goed uit te houden.

    BeantwoordenVerwijderen