donderdag 28 januari 2016

'Intrinsiek ongeordend'


Het ministerie van Onderwijs gaat in asielzoekerscentra voorlichting geven over homorechten. Men gaat met name asielzoekers uit het Midden-Oosten vertellen dat homoseksualiteit niet verkeerd is.

Zou dat werken? In de afwijzing van homoseksualiteit resoneert, zowel bij allochtonen als autochtonen, vaak veel mee. Bijvoorbeeld de veiligheid van een wereldbeeld waarin een natuurlijke orde geldt, die tegelijkertijd goddelijk is omdat de natuur geacht wordt door God te zijn ingericht. En als de natuur in hoofdzaak op voortplanting is ingericht heeft God de heteroseksualiteit gewild, en niet de homoseksualiteit.

Het is voor mij een serieuze vraag of je zo’n opvatting kunt ‘weg-opvoeden’. In de Rooms-Katholieke kerk, hoe Westers die ook is, is dat in ieder geval nog niet gelukt. Tijdens de vorig jaar gehouden buitengewone synode over het gezin kwam er officieel geen verandering in de opvatting van homoseksualiteit als ‘intrinsiek ongeordend’. Daarmee wordt bedoeld dat homoseksuele relaties “tegengesteld zijn aan de goddelijke en de natuurwet”.

In de Anglicaanse kerk is wel degelijk een vorm van opvoeding aan de orde geweest, hoofdzakelijk vanuit het blanke deel naar het gekleurde en zwarte deel. Er zijn de afgelopen decennia ook homoseksuelen tot Anglicaans bisschop gewijd. Maar dat riep in sommige kerkonderdelen zoveel weerstand op dat op dit moment die opvoeding per saldo mislukt lijkt te zijn. Met name op het Afrikaanse continent en bij conservatieve Amerikanen liepen de gevoelens daarover hoog op, en er werd gevreesd voor een kerkscheuring. Dankzij een homo-onvriendelijk compromis kon dat gevaar onlangs (tijdelijk?) worden bezworen.

Als acceptatie van homoseksualiteit al zo moeilijk kan liggen in een kerkgemeenschap met gemeenschappelijke traditie en gebruiken, hoe lastig zal het dan niet zijn voor mensen uit het Midden-Oosten die qua gedachtegoed en tradities veel minder met ons delen?

Zie ook (On)reinheid en Orde

5 opmerkingen:

 1. Homohaat valt net als rascisme en antisemitisme onder סנאת חנם, sinat chinam ofwel blinde haat. Je moet dit als overheid met al je middelen aan de kaak stellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar hoe vernederend is het niet om verplicht een cursus 'Omgaan met vrouwen' te moeten volgen?

   Verwijderen
  2. Slachtoffers van geweld zullen dat al gauw zelf herhalen
   Als overheid erken je dat beter en doe je er alles aan om in gesprek te gaan/te blijven met alle betrokkenen. Daar kan die cursus een hulp bij zijn.

   Verwijderen
 2. Cursussen in omgang met vrouwen, homo's en minderheden (bv Joden) mogen wat mij betreft (gratis) worden aangeboden, op basis van vrijwilligheid. Zo laat je de eindverantwoordelijkheid bij de mensen (migranten) zelf. Voor het overige is de Wet van toepassing. Deze dient te worden gehandhaafd, ongeacht de afkomst of opvattingen van de overtreder. Geef potenrammers, om een voorbeeld te geven, zonder pardon een jaar onvoorwaardelijk. Zoiets praat zich snel genoeg rond en leidt tot terughoudendheid bij andere potentiele wetschenders.
  We moeten ophouden met verplichte moraliteit: hieraan hebben migranten weinig boodschap. De oud flinkse idee van opgelegde integratie / assimilatie is onzinnig en onhaalbaar. De wet en handhaving vormen de ondergrens van onze beschaving.

  Resteert de vraag: wat is haalbaar in een land waar de minister van V&J heimelijk een zware crimineel als zzp-er (Cees H.) aanstelt, miljoenen laat witwassen en de Kamer stelselmatig voorliegt? Welke moraliteit spreekt uit dit gedrag?


  Monk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie hier komt wonen moet inderdaad bereid zijn zich in te burgeren in de verworvenheden van onze samenleving.
  Als ik gepland naar een ander continent vertrek, ook tijdelijk, moét ik wellicht daaromtrent geen cursus vooraf volgen, maar vind het wel aangewezen.

  BeantwoordenVerwijderen