donderdag 30 juni 2016

It’s the immigration, stupid!


De stortvloed van post-Brexit beschouwingen en analyses kristalliseert zich bij mij uit in de vaststelling van drie dilemma’s. Naar mijn idee is Europa in de greep van de volgende tegenstellingen.

Volksdemocratie versus Immigratie

Thuisgevoel versus Gevoel van vervreemding

Bescherming versus Wir-schaffen-das.

Deze samenvatting zou mij in het kamp van Thierry Baudet kunnen plaatsen, maar dat is niet het geval. Want bijvoorbeeld de gewenste bescherming zal naar mijn mening alleen op Europese schaal effectief kunnen zijn. Op het moment dat de EU díe bescherming gaat bieden aan haar burgers zal het vertrouwen in de Unie groter worden. Het gaat dan lijken op het vertrouwen dat burgers ooit in natiestaten hadden.

Is er dan nog ergens het Idee van Vooruitgang te bespeuren, dat hoe dan ook zestig jaar lang aan de Europese eenwording verbonden was? Die vraag dringt zich op omdat bovengenoemde verlangens naar volkse democratie, bescherming en thuisgevoel associaties oproepen met ouderwets, benauwd nationalisme, maar dan op Europese schaal.

Dat laatste zou best kunnen kloppen. Maar misschien is dat niet zo erg en te beschouwen als een noodzakelijke stap op weg naar nationalisme op wereldschaal. Daar kan niemand wat op tegen hebben.

Zie ook Menselijk gesproken

3 opmerkingen:

 1. Na 1989 is de EU gekaapt door multinationals en rechtse politici die nog slechts het economisch verdienmodel voor ogen staan. Dit levert een waterscheiding op in de samenleving. Deze wordt nog verergerd door de digitalisering, die veel mensen buitensluit en onder controle stelt. Eeuwenoude diversiteit en identiteit worden hiermee verwaarloosd en genegeerd.
  Brexit is de impulsieve wraak van de onderliggende klasse die het gevoel heeft alles te worden afgenomen en dus losers te zijn. De denkfout hierin is, dat de tegenstemmers Brussel (en Berlijn) aanwijzen als schuldigen en minder de eigen elite. Niet voor niets wordt Brexit door veel tegenstemmers al op voorhand betreurd en gevreesd. Dit proces van ontwrichting zal voorlopig nog aanhouden, waar arrogante Euro-kwasten als Juncker de dienst uitmaken.

  Monk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik begrijp niet waarom je volksdemocratie, veiligheid en thuisgevoel ouderwets noemt.
  De hypothese hierboven, ondertekend met Monk, vind ik plausibel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoel ermee dat veel kwalen van het oude nationalisme, zoals overmatig chauvinisme of agressieve bewaking van de buitengrenzen, kunnen terugkeren, maar dan op Europees niveau. Dus zeg maar: Fort Europa. Maar dat zou wel eens een noodzakelijk stadium kunnen zijn, ook om Europa socialer te maken. Zo deden de oude natiestaten het ook.

   Verwijderen