vrijdag 6 maart 2020

Aalst


Een interessant commentaar, deze keer, van Esther Voet in het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Het was gesteld in de vorm van een open brief aan Geert Wilders en Thierry Baudet.

Voet spreekt hen aan op hun zwijgen over de antisemitische karikaturen op de carnavalswagens van Aalst. Maar vooral op hun zwijgen over de enthousiaste verdediging van die karikaturen door hun achterban en geestverwanten. “En verschuil je niet achter hun vrijheid van meningsuiting, want jullie hadden, gebruikmakend van diezelfde vrijheid, ook je walging kunnen uitspreken.”

Wellicht is het wat naïef van Voet om steun te verwachten uit die hoek. Wilders en Baudet hebben al lang laten zien geen enkele principiële moeite te hebben met discriminatie en haatzaaien. En ook dat ze dat vooral opportunistisch inzetten, meestal tegen Turken en Marokkanen, maar waarom ook niet tegenover Joden?

Ik vraag me regelmatig af wat de betekenis is van de term ‘Joods-Christelijk’ die Wilders en Baudet zo graag gebruiken. Er moet bijna wel een strijdigheid zijn met de zuiverheid van eigen volk en beschaving die zij bepleiten, van vreemde smetten vrij. Het zou best kunnen dat hun gehechtheid aan die term voortkomt uit een diepe bewondering voor de etnische staat Israël, en zijn militaire en economische kracht. Als het daarentegen gaat om multicultureel Nederland zijn ze snel bereid om de Joden – van vreemde herkomst immers – te laten vallen.

Het is jammer, en een beetje potsierlijk, dat Voet haar commentaar afsluit met het dreigement in de trant van ‘Pas maar op, want wij Joden zijn zo slim!’.

Ten eerste is dat niet waar. Net zoals we niet allemaal rijk zijn, zijn we beslist niet allemaal slim. Ik erger me bijvoorbeeld regelmatig aan Israëlische leeghoofden die zeggen niet zelf te hoeven nadenken, omdat ze achter de sterke man Bibi aan kunnen lopen, want “wat Bibi doet is altijd goed.”

Ten tweede zij wij in Nederland met zo weinig dat de opportunisten Wilders en Baudet met ons geen rekening hoeven te houden als ze dat ineens niet meer willen.


4 opmerkingen:

 1. Het door jou geciteerde stuk van mevrouw Voet was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen. Ik heb mijn abonnement op het NIW opgezegd. Ook jouw stuk slaat de plank helemaal mis. Wij Joden moeten m.i. eens ophouden met het gejank over dit soort vermeend antisemitisme of het omgekeerde daarvan. We maken onszelf mesjogge.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet het niet, -ik ken context noch auteur- maar kan het zijn dat Voet haar laatste zin zelfrelativerend, bedoelt ?
  En verder, om even op "Aalst" in te gaan : ik heb de indruk dat post-katholiek Vlaanderen antisemitisme meer lijkt te tolereren dan andere vormen van racisme. Het verdampen van het katholicisme brengt geen mildering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, ik had ten onrechte tekens van letterlijke aanhaling gebruikt. Letterlijk schrijft Voet: "Kijk, je kunt Joden veel verwijten, maar dom zijn we niet. Dit is gezien."

   Verwijderen
 3. Dat is niet zelfrelativerend, nee. En aan het einde van die open brief inderdaad een nogal dwaze slotzin.

  BeantwoordenVerwijderen