vrijdag 23 september 2016

Rechts en milieu


Het sneeuwt en Donald Trump krijgt een vraag over de opwarming van de aarde. Hij volstaat voor zijn antwoord met de aanwijzing aan het publiek om even naar buiten te kijken. “De milieulobby draait ons gewoon een rad voor ogen”.

De Poolse Katholiek-conservatieve regering gaat windmolens extra belasten en de bouw van nieuwe molens ontmoedigen. Met groot enthousiasme ondersteunt zij de steen- en bruinkoolwinning voor de kolencentrales, en niet alleen omdat daar Poolse werkgelegenheid mee gemoeid is. De regering heeft niet zo veel met het milieu.

De gemiddelde Nederlandse VVD-er laat zich – al heeft de partij ooit goede milieuministers geleverd – niet door alarmerende milieuberichten uit de comfortzone drukken. Vooral niet te zwaar aan tillen, lijkt het devies. En windmolens draaien op subsidies.

Deze posities overziende dringt de vraag zich op: waarom lukt het politiek rechts zo slecht  om de omvang van het milieuprobleem tot zich door te laten dringen? Zijn ze minder slim, daar op rechts? Of zijn ze slim genoeg maar denken ze minder na?

Geen idee. Ik denk dat het te maken heeft met gevestigde belangen. Die zijn over het algemeen in rechtse partijen beter vertegenwoordigd, en die hebben iets te verliezen. Initiatieven tot verandering zijn daar dus niet welkom, ook al zullen haves en have-nots gelijkelijk lijden onder milieurampen. Of hebben de eersten geheime ontsnappingsroutes?

Specifiek voor de conservatieve confessionele groeperingen komt daar een ander element bij: God heeft, in hun ogen, de wereld in goede orde geschapen, dus Hij zal de boel niet naar de verdoemenis laten gaan.

Tja, zo kom ik toch bij domheid uit.

Zie ook Ik heb makkelijk praten en Windmolens

2 opmerkingen:

  1. Klare synthese die goed geformuleerd werd. Dank, Naud !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Naud, ik zou graag willen dat het inderdaad een kwestie van politieke overtuiging is die bepaald welke keuzes op het gebied van onze toekomstige energiebehoeftes worden gemaakt.

    Ongeveer een jaar geleden bezocht een lezing van Robert Kennedy. Ik leerde daar dat de politiek in de VS draait op geldstromen die gevoed worden met vergunningen om oliepijpleidingen te mogen aanleggen van de teerzanden in Canada naar de Texas. Maar zulke praktijken kennen wij in Europa toch niet?

    Wat mij persoonlijk tegenstaat aan zonne- en windenergie schreef ik in het artikel 'Energie Junkie' (http://www.ozogaaf.nl/index.php/energie-junkie/). Het is een blijft een boeiend onderwerp!

    Jacco

    BeantwoordenVerwijderen